Onderzoeksplicht

Wat is onderzoeksplicht?

Tim van Breukelen
-12 februari 2024
2 min

De onderzoeksplicht is een juridisch begrip dat aangeeft dat een koper de verantwoordelijkheid heeft om vóór de aankoop van een woning grondig onderzoek te doen naar verschillende aspecten van het te kopen object. Het doel van de onderzoeksplicht is om voldoende informatie te verschaffen over de staat van de te kopen woning, zodat de koper een weloverwogen beslissing kan nemen over de aankoop.

De onderzoeksplicht houdt in dat de koper verplicht is om:

  1. Het eigendom te inspecteren: De koper moet het huis grondig inspecteren en aandacht besteden aan mogelijke gebreken of tekortkomingen. Dit omvat inspectie van zowel het interieur als het exterieur van het pand.
  2. Informatie opvragen: De koper moet relevante documenten opvragen, zoals eigendomsaktes, hypotheekinformatie, bouwvergunningen en eventuele andere juridische documenten die van invloed kunnen zijn op het eigendom.
  3. Vragen stellen aan de verkoper: De koper heeft het recht om vragen te stellen aan de verkoper over o.a. de staat van de woning. Het is belangrijk om eventuele twijfels of onzekerheden op te helderen voordat de koop wordt gesloten.
  4. Specialistisch advies inwinnen: Indien nodig moet de koper specialistisch advies inwinnen, zoals een bouwkundig rapport, om de algehele staat van het huis te beoordelen.

De onderzoeksplicht is van toepassing op zowel de particuliere als de professionele koper. Het niet nakomen van de onderzoeksplicht kan ertoe leiden dat de koper later niet succesvol een beroep kan doen op verborgen gebreken of andere zaken die tijdens het onderzoek ontdekt hadden kunnen worden.

Het is echter belangrijk op te merken dat de onderzoeksplicht niet absoluut is en kan variëren afhankelijk van de wetgeving in het betreffende rechtsgebied. Het is raadzaam om juridisch advies in te winnen bij een vastgoedprofessional of advocaat om te begrijpen welke specifieke verplichtingen en rechten van toepassing zijn bij het kopen van onroerend goed in een bepaalde regio.

Het is raadzaam om juridisch advies in te winnen bij een vastgoedprofessional alvorens je overgaat tot het kopen van een woning.

Tim van Breukelen