Tijdelijke verhuur

Verhuren aan expats

Mitchel Mense
-18 september 2023
3 min

Vrije sector huurwoningen worden vaak verhuurd aan expats. Wat is hier de reden van? Waarom kiest een eigenaar niet voor een Nederlandse huurder maar krijgt een expat de voorkeur? Dit zijn vragen die wij van Nederlandse huurders regelmatig voorbij zien komen.

Voor veel verhuurders is het aantrekkelijk om te verhuren aan een kandidaat die vanuit het buitenland in Nederland komt werken en wonen. Dit heeft een aantal oorzaken. Een werkgever (veelal multinationals) maakt het voor een buitenlandse werknemer aantrekkelijk om naar Nederland te komen. Een hoog salaris, een vergoeding voor huisvesting, gunstige secundaire arbeidsvoorwaarden en een aantrekkelijke belastingregeling zijn voornamelijk redenen om naar Nederland te komen.

30% regeling
Expats betalen over 30% van het salaris geen inkomstenbelasting. Deze fiscale regeling is alleen van toepassing als de expat een bepaalde deskundigheid met zich meeneemt. Vanaf januari 2019 is de looptijd van deze regeling 5 jaar.

In Amsterdam wonen en werken de meeste expats. De meerderheid hiervan komt uit Amerika, Engeland en Duitsland. Amstelveen is populair onder Indiërs die werkzaam zijn in de IT-sector.

Tijdelijke verhuur
Een andere reden om aan expats te verhuren is dat ze vaak op tijdelijke basis in Nederland aanwezig zijn. Onze ervaring is dat een buitenlandse huurder 2 tot 5 jaar in Nederland blijft wonen. Ze vertrekken dan weer naar een andere bestemming, keren terug naar land van herkomst of zetten het verblijf voort in een koopwoning. Op deze manier kan je toch een huurovereenkomst van minimaal 12 maanden aanbieden waarbij de kans groot is dat de huurder na een aantal jaar weer vertrekt, uitzonderlingen daargelaten.

Multinationals delen mee in de huisvestingskosten
Tot een aantal jaar geleden stond de werkgever veelal als huurder op de huurovereenkomst en de bewoner was dan de medewerker van het bedrijf. Voor een verhuurder een veilig gevoel als bijvoorbeeld Nike, Unilever, Tesla, Aegon, ABN AMRO of ING de huurder is.

De laatste jaren zien wij dat de expat vanuit de werkgever een vergoeding krijgt om de huurlasten (deels) te dekken. Het kan zijn dat dit een éénmalig bedrag is (opstartkosten) of een maandelijkse toelage verwerkt in het salaris.

De meeste expats komen uit Amerika, Engeland en Duitsland! Ze blijven tussen de 2 en 5 jaar op dezelfde locatie wonen.

Mitchel