WOZ-waarde

U erft een woning, mag u die verhuren of dient u rekening te houden met opkoopbescherming?

Sander Koops
-19 juni 2023
2 min

Wanneer je door een erfenis eigenaar wordt van een woning en je wil er zelf niet wonen dat zou je verwachten dat de woning verhuurd mag worden. Op deze manier ben je als nieuwe eigenaar niet “verplicht” om de woning gelijk te verkopen. Een fijne gedachte, zeker als er ook emotionele waarde kleeft aan de betreffende woning.

Dien je als nieuwe eigenaar in deze situatie ook rekening te houden met de zelfbewoningsplicht? In Amsterdam geldt dit wanneer een woning een lagere WOZ-waarde heeft dan € 533.000,- in Haarlem ligt dat bedrag op € 389.000,- en in Amstelveen op € 482.000,-.

Op grond van de Huisvestingsverordening (artikel 3.11.2) is voor de toepassing van de opkoopbescherming niet vereist dat de woonruimte wordt gekocht. De opkoopbescherming is van toepassing als er een akte van levering is ingeschreven in de openbare registers. Als dit bij het erven van het huis is gebeurd, dan is geldt in beginsel de opkoopbescherming. Als er geen akte van levering in de openbare registers is ingeschreven, dan is de opkoopbescherming niet van toepassing.

Door het college van B&W kan voor de opkoopbescherming wel een ontheffing worden verleend. Bijvoorbeeld wanneer er niet van de eigenaar verlangd kan worden dat deze de woning zelf gaat bewonen. In de toelichting bij deze ontheffingsmogelijkheid staat dat de ontheffing kan worden toegepast in het geval dat een woning wordt geërfd en van de erfgenamen in redelijkheid niet kan worden verlangd dat zij zelf de woning bewonen. Kortom, het aanvragen van een ontheffing biedt nog geen garantie maar wellicht wel een mogelijkheid om de woning in bezit te houden en te verhuren.