Verhuur op basis leegstandswet

Verhuur op basis van de leegstandswet

Mitchel Mense
-11 juli 2023
2 min

Verhuur op basis van leegstandswet

De koopmarkt ziet er in vergelijking met vorig jaar heel anders uit. De rentes zijn gestegen en voor veel kopers is het lastiger om een hoge hypotheek af te sluiten. Woningen in het hoge segment (ca. € 600.000,- en hoger) worden daardoor minder snel verkocht.

De aanvragen voor verhuur op basis van de leegstandswet nemen weer toe. Verkopers met een koopwoning die niet binnen een aantal maanden wordt verkocht, kiezen voor al dan niet tijdelijke verhuur. Dit kan op basis via de leegstandswet.

Een voordeel bij verhuur op basis van de leegstandswet is dat je als verhuurder een tijdelijk contract mag aanbieden. Als verkoper wordt je verhuurder en verminder je onnodige leegstand en is het mogelijk om tijdelijk inkomsten te vergaren of uit de kosten te komen.

Wanneer u overweegt om te verhuren op basis van de leegstandswet dan gelden de volgende voorwaarden;

  • U moet toestemming verkrijgen van de hypotheekverstrekker
  • U dient een vergunning aan te vragen bij de gemeente (Aanvraag vergunning tijdelijke verhuur van leegstaande ruimte). Het kan 4 tot 6 weken duren voordat u een vergunning in bezit heeft
  • U dient de verzekeraar te informeren over de verhuur van uw woning

De gemeente verleent alleen vergunningen wanneer de woning leegstaat en wanneer het aantoonbaar is dat het niet lukt om de woning te verkopen.

Tot slot is het belangrijk om te weten dat de gemeente meekijkt welke huur wordt geïncasseerd. De huur dient te worden vastgesteld aan de hand van het puntentotaal van het woningwaarderingsstelsel. Hierop geldt een uitzondering voor tijdelijke verhuur van voor de verkoop bestemde woningen: die mogen tegen elke huurprijs verhuurd worden. De gemeente vermeldt dan geen maximale huurprijs in de vergunning.