Woning kopen

Veelgestelde vragen koop woning

Sander Koops
-23 augustus 2023
5 min

Bij de aankoop van een woning komt veel kijken! Als verkoopmakelaar krijgen wij van de potentiële kopers daarom ook veel vragen. De volgende vragen komen regelmatig aan bod;

Wat is overdrachtsbelasting?
Wanneer je een woning koopt dan betaal je Overdrachtsbelasting. Het is een belasting die wordt geheven door Het Rijk. Als je zelf in de woning gaat wonen dan betaal je momenteel een percentage van 2% van de waarde van de woning. Betaal je € 500.000,- voor de woning dan dient u rekening te houden met een overdrachtsbelasting van ca. € 5.000,- Wanneer je de woning na aankoop gaat verhuren, betaal je 10,4% overdrachtsbelasting.

Het is tevens mogelijk om de overdrachtsbelasting terug te vragen. Dit kan als de woning binnen 6 maanden wordt doorverkocht.
Goed om te weten; bij nieuwbouw betaal je geen overdrachtsbelasting!

Wanneer krijg je vrijstelling van overdrachtsbelasting?
Starters met een leeftijd tussen de 18 en 35 jaar hoeven geen overdrachtsbelasting te betalen tot een bedrag van € 440.000,- (In 2022 was deze grens € 400.000,-) Boven dit bedrag dienen starters wel overdrachtsbelasting te betalen. In voorgaande jaren lag dit bedrag lager.
Koop je samen een huis en één van de personen is ouder dan 35 jaar dan betaal je de helft aan overdrachtsbelasting.

Waarom is een voorstel zonder ontbindende voorwaarden zo aantrekkelijk?
Als je in Nederland een huis koopt, met of zonder ontbindende voorwaarden, heb je het recht om de koop binnen 3 dagen na het tekenen van de koopakte te ontbinden. Na het tekenen van de overeenkomst heb je nog 3 werkdagen bedenktijd. Wanneer deze periode is verstreken, én de woning is verkocht zonder Ontbindende voorwaarden, dan kan je er als verkoper wel van uitgaan dat de woning definitief is verkocht, uitzonderingen daargelaten. Zo hoeft een verkoper niet weken te wachten voordat er zekerheid wordt geboden.

De meest voorkomende ontbindende voorwaarden zijn:
Voorbehoud van financiering
Voorbehoud technische keuring
Voorbehoud verkoop eigen woning
Voorbehoud Nationale Hypotheek Garantie

Hoe wordt de waarde van een woning gewaardeerd?
Wanneer een woning wordt verkocht is het van belang om de woning voor een juiste prijs in de markt te zetten. Bij de waardering van een woning c.q. bij het bepalen van de verkoopprijs wordt er gekeken naar de volgende factoren:
De locatie
Dit betreft een hele belangrijke factor. Hoe beter de locatie (bijvoorbeeld stadscentrum, aan de gracht, op unieke locatie) hoe zwaarder dit weegt in de waarde van een woning.
De onderhoudsstaat
Indien een woning in goede staat verkeert dan zie je dat zeker terug in de waarde van een woning. Een nieuwe eigenaar hoeft geen geld te investeren om de woning te verbouwen. Woningen die gerenoveerd zijn en gekoppeld aan een goed energielabel, bijvoorbeeld A of B, verkopen beter dan een woning met een laag energielabel.
De WOZ-waarde
Dit geeft een indicatie van de waarde van een woning en wordt meegenomen in het geheel bij het waarderen van een woning.
De markt en vergelijkbare objecten
Een waarde is ook gebaseerd op de markt die op dat moment aan de orde is. Worden vergelijkbare woningen in de buurt snel én tegen een hoge waarde verkocht dan is de kans groot dat dit ook geldt voor de woning die nog te koop gaat komen.

Wat houdt een deadline bij verkoop in?
Een deadline bij verkoop wordt vaak in het leven geroepen wanneer het een verkoop bij inschrijving betreft. Potentiële kopers dienen binnen een gestelde termijn een bod te doen op de woning. De verkoper bepaalt een deadline c.q. moment waarop alle biedingen binnen moeten zijn. Daarna is de verkoper aan zet, die zal vervolgens bepalen aan wie de woning wordt gegund.

Je hebt een woning gezien die je wilt kopen, je wilt meer bieden dan de vraagprijs maar met wat voor bedrag wil je overbieden? Wat is de juiste tactiek? Heb je hier hulp bij nodig? Neem dan contact op met één van onze makelaars!

Team Koops Makelaardij