Puntentelling

Puntensysteem huurwoningen

Jeroen Last
-30 augustus 2023
3 min

Het puntensysteem, ook wel woningwaarderingsstelsel genoemd, is in het leven geroepen om de kwaliteit van huurwoningen weer te geven. Heel simpel, hoe beter de woning hoe meer punten!

Een woning krijgt meer waarde als het goed scoort op de volgende onderdelen;

  • Het formaat van de woning; een grote woning krijgt meer punten dan een kleine woning
  • De energiezuinigheid van een woning; een woning met een energielabel A scoort beter dan een woning met een lage waardering
  • De algemene voorzieningen; alle extra’s in de woning kunnen punten opleveren zoals luxe afwerking, een grote keuken, een berging of een buitenruimte etc.
  • De WOZ-waarde van de woning

Een puntentelling kan uitgevoerd worden op de website van de overheid. Via deze link.

In grote lijnen krijg je voor elk punt ca. € 14,- aan huur. Dit bedrag is recentelijk opgeschroefd want tot 1 juli 2023 lag dit bedrag rond de ca. € 12,-.

Wanneer je op dit moment een puntentelling uitvoert en je komt tot maximaal 136 punten, dan ben je gebonden aan een maximale huur van € 808,06. Minder punten corresponderen met een lagere huur, ook wel de sociale huursector genoemd. Dit is ook terug te vinden op pagina 44 van deze brief van het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Voor 1 januari 2023 lag deze liberalisatiegrens op € 763,47. Wanneer een huurwoning hoger scoort dan 136 punten dan mag de huur afwijken en mag er een hogere c.q. marktconforme huurprijs gevraagd worden. De woning mag dan verhuurd worden in de “vrije sector” ook al geeft de puntentelling een lagere adviesprijs weer.

Nieuw puntensysteem per 1 januari 2024
Minister van Volkshuisvesting Hugo De Jonge heeft voor ogen het puntensysteem per volgend jaar op te rekken naar maximaal 187 punten. Daar hoort dan een huur bij van € 1.100,-. Een woning mag dan alleen als vrije sector huurwoning worden verhuurd als het minimaal 187 punten weet te behalen. Of deze plannen ook daadwerkelijk nieuwe regelgeving wordt horen wij binnen enkele maanden.

Goed om te weten:
A. Er zijn 3 verschillende woningwaarderingstelsels; één voor zelfstandige woonruimte, voor onzelfstandige woonruimte (kamers) en voor woonwagens en standplaatsen.
B. Uitzonderingen op het puntenstelsel zijn woningen met een geliberaliseerde huurprijs (vrije sector), winkelwoningen waarbij de woning alleen toegankelijk is vanuit de winkel en vakantiewoningen/ bedrijfsruimten (waaronder garages)