Box-3

Fiscaliteit ter zake van particulier verhuurde woningen: actuele stand van zaken

Sander Koops
-22 april 2024
4 min

U weet het ongetwijfeld: uw verhuurde woning(en) die u privé in eigendom heeft, dient u in uw jaarlijkse aangifte Inkomstenbelasting te verantwoorden in box 3. Als gevolg van een wetswijziging per 1 januari 2023, kan het goed zijn dat u meer belasting betaalt dan daarvoor.

Hoe verloopt de belastingheffing in box 3 – alias de vermogensrendementsheffing - ook alweer? Ik zal u niet vermoeien met al te veel jargon of cijferwerk. De kern van de geldende fiscale wetgeving op dit punt is, dat aan de hand van de WOZ-waarde u geacht wordt rendement van 6,17% (2023) te maken op uw verhuurde woning.

“Geacht wordt”? Ja. We praten hier over een zogenaamd forfait. Een wettelijk bindende aanname. Maakt u feitelijk minder rendement? Bijvoorbeeld omdat u veel kosten heeft? Vooralsnog helpt u dat niet. U krijgt een blauwe brief op de deurmat die uitgaat van een rendement van 6,17%. Onterecht? Misschien wel.

In elk geval heeft de hoogste Nederlandse rechter geoordeeld dat de huidige box 3-wetgeving terug moet naar de tekentafel. Vanwege strijdigheid met Europees Recht. Sinds dit oordeel van de Hoge Raad, breken het Kabinet – aanvankelijk nog niet demissionair – en de Tweede Kamer hun hoofd over deze problematiek. Waar staan we nu eigenlijk?

Ruim 2 jaar geleden heeft de Hoge Raad de Belastingdienst de plicht opgelegd om uw eventuele belastingschade vanaf het jaar 2017 te herstellen. Vooralsnog komen alleen degenen die bezwaar hebben gemaakt hiervoor in aanmerking.

Na de komende zomer wordt een volgende belangrijke uitspraak van de Hoge Raad verwacht: een vonnis over onder andere de precieze hoogte van de compensatie. Concreet: hoeveel inkomstenbelasting krijgen verhuurders die nooit het forfaitair bepaalde rendement haalden terug gestort?

Voor degenen die in de genoemde jaren geen bezwaar hebben gemaakt, gloort er weer hoop. De kans is aanwezig dat de Hoge Raad gaat oordelen dat ook deze groep belastingbetalers moet worden gecompenseerd.

Intussen wordt door het demissionaire Kabinet koortsachtig gesleuteld aan nieuwe wetgeving in box 3. De essentie daarvan is dat voortaan alléén de werkelijke rendementen worden belast. Door de forfaits gaat een streep. Het nieuwe stelsel van het belasten van werkelijk rendement zou in 2027 ingaan. Inmiddels staat vast dat 2027 zeker niet wordt gehaald.

Ook staat vast dat er politiek een breed draagvlak is ontstaan voor de verlaging van de overdrachtsbelasting op verhuurd vastgoed. Iedereen is het er wel over eens dat de huidige 10,4% echt te hoog is. Kortom, fiscaal staat er het nodige te gebeuren.

Kunt u in dit stadium zelf iets doen, behalve afwachten? Toch wel. Dien uw aangifte IB 2023 uiterlijk 1 mei a.s. in óf verzoek vóór diezelfde datum om een voorlopige aanslag IB 2023, zo dat nog niet is gebeurd. Dat scheelt u in elk geval 7,5% belastingrente.

Tom Domic
Belastingadviseur
Berghoef Accountants en Adviseurs